Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia, Velencei-tó

Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia, Velencei-tó8096 Sukoró

A Velencei-tó Magyarország második legnagyobb természetes tava. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike.

Az evezős és kajak-kenu pálya, valamint környezete elhanyagolt állapotban van. A területen található épületek nem közelítik meg a mai elvárásokat, teljes korszerűsítésre szorulnak.

Elképzelés szerint a létesítmény a „vizes” olimpiai sportágak utánpótlás válogatottjainak ideális és komplex felkészülési helyévé válhatna, de alkalmas lenne a nagycsaládosok és hátrányos helyzetűek szabadidős, valamint fogyatákkal élők rehabilitációs programjainak lebonyolítására is.

A pályát hosszú távon szeretnék alkalmassá tenni nemzetközi versenyek megrendezésére.

A Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia áttervezése során igyekeztünk erősíteni a ház tartalmát, az akadémia hangulatot, megtartva a szakemberek által kidolgozott működési strukturá -funkció csoportokat. Megtartottuk az épület felmenő szerkezeti-alapozás, falak, pillér rendszer, födémek - rendszerét, raszterméretezését, vertikális méretrendjét. De megváltoztattuk a zárószerkezet - tetőfödém szerkezetét és megfogalmazását, formáját.

A sorolt hullámzó tömegeket a zöldtetővel fedett közlekedő, kiszolgáló részek kötik össsze, melynek külső megjelenő formája az íves kialakítású ragalj, mely az epületbe belépő számára a ház tetejének, az élményét nyújtja. Az emberbe mélyen belekódolt az őskép, melyben a háznak alja - lábazata - közepe - falazata - és felső része - teteje - van. Makovecz lmre munkássága mutatta meg, hogy a földből, a tektonika erejét mutató alépítmény és az égből ráereszkedő tető között keletkezik az a világ, mely igazán a miénk. Erősítettük hát a tektonika megjelenítését a föld színű, rusztikus, monolit jellegű téglapillérekkel, tömbökkel, lábazatokkal. A falazatok a divatos szerelt burkolat helyett egyszerű kőporos vakolatot kaptak, a tető talajról látható része - ragalj - fa borítást, a héjazat színezett fémlemez fedést kapott. A szögletes alaprajz racionális megtartását a nyolcszáz négyzetméteres belső udvar - a kettévágott átriumok egyesítésével - ellensúlyoztuk, a hosszú faltömegek közül kitüremkedő íves ragaljat speciálisan, szálára rakott nádréteggel - a hagyományos nádfedes "újra gondolt" felhasználásával - burkoljuk. A nagyméretű épület így több, egymással ritmizáló épülettömegre bomlik, melynél a forma egyensúlyt tart, a nagyobb és alacsonyabb részek tagolják az épületet, melynél hol a monumentalitás, hol az emberközeli, megpihenésre csábító részek váltják egymást.

További projektek

ENERGY Irodaház és Hotelkomplexum

A beruházói cél egy olyan ingatlan fejlesztés és irodaház megvalósítása, ahol közel 9000 m2 bérbeadható irodaterület kerül megvalósításra.
Bővebben

Audi Hungária Általános Művelődési Központ, Audi Hungária Iskola bővítés

Az Audi iskola területén jelenleg egy óvoda, egy általános iskola és a gimnázium működik. Az iskola alapítása óta folyamatosan bővülő képzési profilok, oktatási kínálatok és a megnövekedett kereslet miatt több nagyszabású iskolaépítési projekt is megvalósult a korábbi években.
Bővebben

Győr-Moson-Sopron megyei Kereskedelmi és Iparkamara

A projekt tárgya Győr közigazgatási területén található. Az épület az adott kor követelményeinek megfelelő színvonalon épült, melyek jelentősen eltérnek a mai kor építészeti, épületenergetikai követelményeitől.
Bővebben

Magvetőüzem, Martonvásár

Martonvásáron egy vetőmagüzem folyamatának koncepcionális átgondolása volt a cél.
Bővebben